Het is helemaal niet zo gek als jij jezelf wel eens de volgende vraag hebt gesteld: wat is kanker? Kanker is natuurlijk een nare ziekte waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Sommige mensen hebben de ziekte zelf gehad, anderen hebben familieleden en vrienden die kanker hebben gehad. Alleen, wat is kanker nu precies en hoe ontstaat het? Bij kanker blijven lichaamscellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Hierdoor kunnen er gezwellen ontstaan. Voor het lichaam kan dit erg schadelijk zijn. Omdat de kankercellen zich blijven delen, kan het zich over het lichaam verspreiden.

Een goedaardige tumor duidt niet op kanker

Als je kanker hebt, dan is er sprake van een kwaadaardige tumor. Wanneer je te horen hebt gekregen dat je een goedaardige tumor hebt, dan is er geen sprake van kanker. Een goedaardige tumor groeit veel langzamer en verspreidt zich ook niet door het lichaam. Daarom is een goedaardige tumor veel minder schadelijk en ook makkelijker uit het lichaam te verwijderen. Natuurlijk kan een goedaardige tumor ook schrikken zijn, maar we spreken in dit geval niet van kanker. Wanneer een goedaardige tumor problemen veroorzaakt is deze vaak makkelijk weer te verwijderen. In zeldzame gevallen kan een goedaardige tumor ook kwaadaardig worden.

Wat is kanker en waar kan kanker ontstaan in het lichaam?

Kanker kan op vrijwel iedere plek van het lichaam ontstaan. Wanneer cellen ongecontroleerd beginnen te groeien, spreken we al van kanker. Bepaalde vormen van kanker komen wel vaker voor. Zo komt longkanker bijvoorbeeld relatief vaak voor bij mensen die roken. Borstkanker is onder vrouwen een veelvoorkomende vorm van kanker. Belangrijk is dat kanker zo vroeg mogelijk ontdekt wordt. Hoe minder de kanker verspreid (uitgezaaid) is, hoe groter de kans is dat de ziekte nog te genezen is. Belangrijk is dus dat men het antwoord op de vraag “wat is kanker?” kent, en bij vreemde klachten op tijd een dokter raadpleegt. De dokter kan dan voor je nagaan waar de klachten vandaan komen. Als er vermoed wordt dat je kanker hebt, zal de dokter dit ook controleren. In een later stadium is kanker vaak lastig te genezen.

Pin It on Pinterest