Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap goed voor je tanden en tandvlees zorgt. Zwangerschap veroorzaakt hormonale veranderingen die het risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen vergroten, die op hun beurt de gezondheid van je ontwikkelende baby kunnen beïnvloeden. Hieronder lees je enkele tips om je te helpen een goede mondhygiëne te behouden voor en tijdens de zwangerschap.

Voordat je zwanger wordt

Probeer een tandheelkundige afspraak te maken voordat je zwanger wordt. Zo kunnen je tanden professioneel worden gereinigd, kan het tandvlees zorgvuldig worden onderzocht en kunnen eventuele mondgezondheidsproblemen vóór de zwangerschap worden behandeld.

Tandheelkundige zorg terwijl je zwanger bent

Vertel je tandarts (en dokter) of je zwanger bent. Routinematige tandverzorging kan op elk moment van de zwangerschap worden gedaan. Elke spoedprocedure kan ook worden uitgevoerd. Alle  tandheelkundige procedures moeten echter worden uitgesteld tot na de bevalling. Voordat je een afspraak met de tandarts maakt, moet je bij je verloskundige nagaan of zij speciale voorzorgsmaatregelen/instructies voor je heeft. Vertel je tandarts de namen en doseringen van alle medicijnen die je gebruikt – inclusief medicijnen en prenatale vitaminen die je arts heeft voorgeschreven – en eventuele specifieke medische adviezen die je arts je heeft gegeven. Het kan zijn dat je tandarts je behandelplan moet aanpassen op basis van deze informatie.

Tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen tijdens de zwangerschap worden gemaakt. Je tandarts zal uiterst voorzichtig zijn met het beschermen van jou en je baby, zoals het afschermen van je buik en je schildklier. Door de vooruitgang in de technologie zijn de röntgenfoto’s vandaag de dag veel veiliger dan in de afgelopen decennia.

Sla je tandheelkundige controleafspraak niet over, alleen maar omdat je zwanger bent. Meer dan ooit zijn regelmatige parodontale (tandvlees)onderzoeken nu erg belangrijk, omdat een zwangerschap hormonale veranderingen veroorzaakt die je een verhoogd risico geven op parodontale aandoeningen en op tandvlees dat gemakkelijk bloedt – een aandoening die zwangerschapsgitivitis wordt genoemd. Let vooral op veranderingen in je tandvlees tijdens de zwangerschap. Als er tijdens je zwangerschap, bloedingen of tandvleeszwelling optreedt, praat dan zo snel mogelijk met je tandarts of parodontoloog.

Volg goede mondhygiënepraktijken om problemen met de mondhygiëne te voorkomen en/of te verminderen.

Omgaan met ochtendziekte

Als je door ochtendmisselijkheid niet in staat bent je tanden te poetsen, schakel dan tijdens de zwangerschap over op een smakeloze tandpasta. Vraag je tandarts of mondhygiënist om merken aan te bevelen.

Spoel je mond met water of een mondspoeling als je last hebt van ochtendmisselijkheid en vaak moet overgeven.

Pin It on Pinterest