Naar de tandarts gaan is niet iedereen zijn favoriete bezigheid. Sommige mensen hebben angst voor de tandarts, door bijvoorbeeld een nare gebeurtenis of doordat er iemand in de directe omgeving angst heeft. Hieronder vind je 5 tips om de angst voor de tandarts te verminderen. 

Tip 1: Ga naar een angsttandarts

Er bestaan niet voor niets angsttandartsen, je bent ook niet de enige die bang is voor de tandarts. Een angsttandarts is speciaal voor mensen met angst. Hij of zij neemt dan ook de tijd voor een behandeling en helpt je bij het overwinnen of het verminderen van de angst. 

Unieke behandelmethodes

Bij de ‘normale’ tandarts krijg je vaak alleen een verdovingsprik voor een behandeling, bij een angsttandarts krijg je voorafgaand lachgassedatie, wordt je onder lichte narcose gebracht of krijg je pillen waar je rustig van wordt. Deze methodes zijn veilig, mits deze worden uitgevoerd bij gespecialiseerde angsttandartsen. 

Tip 2: Ga is langs de praktijk zonder dat je een afspraak hebt

Ga is langs de angsttandarts in Amsterdam om rond te kijken, zonder dat je een afspraak hebt. Wellicht kun je dan al een beetje wennen aan de omgeving, zodat het gebouw zelf niet persé een angstreactie opwekt. 

Tip 3: Als je een afspraak maakt, maak deze dan zo vroeg mogelijk

Als de tandartsafspraak de eerste afspraak van de dag is, hoef je jezelf niet de hele dag te kwellen door eraan te denken. Als je in de ochtend gaat heb je het gehad en hoef je er de rest van de dag niet meer aan te denken. 

Tip 4: Neem iemand mee die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt

Ga niet alleen naar de tandarts, neem iemand mee die je kunt  begeleiden en je moed kunt inspreken. 

Tip 5: Luister naar muziek

Gebruik je koptelefoon en luister onderweg naar de praktijk en in de praktijk muziek. Muziek helpt mensen vaak om te relaxen. Daarnaast wordt je ook afgeleid door de muziek en let je minder op de omgeving of op de afspraak die gaat komen. 

Pin It on Pinterest