Gymnastiek heeft veel waardevolle voordelen voor de fysieke, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Speciaal voor de allerkleinsten is er bijvoorbeeld peutergym, waarin spelenderwijs het ontwikkelproces wordt ondersteund. Als het kind eenmaal begonnen is met gymnastiek, zullen ze nooit meer willen stoppen. Lees hieronder de 10 belangrijkste redenen waarom gymnastiek zo goed is voor kinderen.

1.  Het is leuk!

Springen, rollen, tuimelen, schommelen, springen, balanceren – bij gym is er zoveel plezier in één les! 

2. Het ontwikkelt kracht

Gymnastiek verbetert de algehele spierkracht en is fantastisch voor het evenwicht en de houding.  Dit is belangrijk, of het nu gaat om het balanceren op een balk, het zitten aan een bureau in de klas, traplopen of wandelen.

3. Het ontwikkelt flexibiliteit

De flexibiliteit die bij gymnastiek wordt ontwikkeld, helpt bij het voorkomen van blessures en is ook gunstig voor andere sporten!

4. Het ontwikkelt de coördinatie

Gymnastiek rust kinderen uit met de vaardigheden die ze nodig hebben om te kunnen omgaan met de omgeving om hen heen.  Ze ontwikkelen een bewustzijn van hun lichaam, waardoor ze zich succesvol kunnen voelen in hun dagelijkse activiteiten.

5. het bevordert luistervaardigheid

Gymnastiek helpt kinderen om instructies op te volgen – om zelfstandig te kijken, te luisteren en te denken.

6. Het verhoogt het gevoel van eigenwaarde & vertrouwen

Door het oplossen van problemen, het werken aan een taak en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, bevordert gymnastiek het zelfvertrouwen – om kinderen voor te bereiden op nieuwe uitdagingen in het leven!

7. Het biedt sociale interactie met leeftijdgenoten

Bij gymnastiek gaan kinderen actief met andere kinderen en coaches aan de slag.  In de gymzaal leren en oefenen ze, spelen ze om de beurt, werken ze in een team en moedigen ze anderen aan.

8. Het stimuleert doelgerichtheid

Van jongs af aan leren gymnasten doelen stellen.  Het doel kan zijn om tegen het einde van de les naar de top van het touw te klimmen; om met Kerstmis een karrenwiel te maken; of om een Olympisch team te behalen in 2024!

9. Het ontwikkelt cognitieve vaardigheden die helpen in de klas

De ontwikkeling van de hersenen is afhankelijk van een solide bewegingsbasis. Het gebruik van het lichaam en de geest is geweldig voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Gymnastiek zorgt voor een hersenboost, lichaamsboost en zelfvertrouwenboost.

10. Het is goed voor andere sporten en is geweldig voor algemene conditie

Gymnastiek stimuleert een gezonde levensstijl en leert kinderen graag actief te zijn.  De lichaamsbeheersing en het bewustzijn dat tijdens het turnen wordt aangeleerd, is gunstig voor andere sporten, activiteiten en het dagelijks leven!

Pin It on Pinterest